Türk halkı daha az et tüketiyor. Bu gerçeğin arkasında onlarca parametre olmasına rağmen ekonomik parametreleri bizden daha kötü olan, savaş ekonomisinde yaşayan ülkeler bile Türk halkından daha fazla et tüketmeleri iyi incelenmelidir. Bunun temel sebebinin gelir dağılımındaki anormal sapmalardan kaynaklandığı gerçeği yadsınamaz. Dünyanın et tüketimini gözler önüne seren araştırmada Türkiye'de kişi başına 46,8 kilogram et düşerken, Ukrayna'da 48, Kongo'da 49,1 ve Zimbabve'de kişi başına yüzde 56,6 kilogram et düşüyor. Birleşmiş Milletlere bağlı olan Dünya Nüfus İncelemesi raporuna göre Türkiye, yıllardır savaş gerçeği ile yaşayan Ukrayna'dan, Zimbabve ve Kongo'dan daha az et yiyor. Bu gerçekle iktidarın yüzleşmesi gerekmektedir. Bu istatistiğe göre Türkiye'de birçok kişi, aylarca et yemeden geçiriyor. Et tüketimi konusunda durumumuz Afrika ülkelerinde kötü bir durumda.
En çok et tüketen yüksel nüfuslu ülkeler arasında ise ABD, İsrail, Avustralya ve İspanya en üst sıralarda yer alıyor. İsrail'de kişi başına 113 kilogram et düşerken ABD'de kişi başına 123 kilogram et düşüyor. Avustralya’da kişi başına 105 kg ve İspanya'da ise kişi başına 112 kilogram et tüketilmekte.
Türk halkının bu kadar et ve et ürünlerine ulaşmasının zor hale getirilmesinin sebepleri araştırılmalı ve acil olarak özellikle çocuk ve gençlerin et tüketiminin artırılması gerekmektedir.
|
Kategori |
Ülke |
Kişi Başına Yıllık Et Tüketimi (Yaklaşık) |
|
En Çok Tüketenler |
ABD |
123 kg |
|
İsrail |
113 kg |
|
|
Avustralya |
112 kg |
|
|
İspanya |
105 kg |
|
|
En Az Tüketenler |
Zimbabve |
56.6 kg |
|
Kongo |
49.1 kg |
|
|
Ukrayna |
48 kg |
|
|
Türkiye |
46.8 kg |
Yorum Yazın